Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ" ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ

               Διακήρυξη 10ης Μαΐου 2015 

 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Σ.Ε
ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
                                              
                                       
Συνάδελφοι Σταθμάρχες



Στις 11 & 12 Μαΐου 2015 καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιλέξουμε την νέα Διοίκηση του Σωματείου μας.
Μετά από την λήξη της τριετούς θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣΟΣΕ, ο συνδυασμός  μας  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ  διεκδικεί  και πάλι την στήριξη σας    στις Αρχαιρεσίες της 11ης  και 12ης  Μαΐου.
Σε αυτούς τους πραγματικά δύσκολους καιρούς τα μέλη του συνδυασμού μας  στο Δ/Σ του σωματείου μας,  ακολούθησαν   την οδό της ενωτικής και συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και όχι την δημιουργία πόλωσης και έντασης που αποπροσανατολίζουν τους συναδέλφους από τα προβλήματα και αποσκοπούν σε μικροκομματικά και προσωπικά οφέλη.
Στα τρία χρόνια που πέρασαν  με συνέπεια και σοβαρότητα, προσπαθήσαμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, συλλογικά με όλους τους σιδηροδρομικούς και να εκτεθούμε στις προκλήσεις  με το όποιο πολιτικό, συνδικαλιστικό και προσωπικό κόστος.
Ο αγώνας μας ήταν και είναι  ευρύς κοινωνικός, θεμέλιος λίθος για την απόκρουση αυθαίρετων, άδικων, επώδυνων και πολύπλευρων μέτρων  που αποδομούν κάθε έννοια κοινωνικής προστασίας και ισότητας, φιμώνουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και εξουδετερώνουν τους μηχανισμούς συλλογικής δράσης.
Με τις ίδιες αρχές και αξίεςαναγνωρίζοντας λάθη και  αδυναμίες   γνωρίζοντας και τις δυσκολίες,   συνεχίζουμε  τον αγώνα και την προσπάθεια με ένα ψηφοδέλτιο πλαισιωμένο από  συναδέλφους εμπιστοσύνης.
Η  προαγωγή και διαφύλαξη των εργασιακών, οικονομικώνκοινωνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων αποτελούν για εμάς  ακρογωνιαίους λίθους   για την  Δημοκρατία την πρόοδο και τον πολιτισμό.
Είναι αγώνας υποστήριξης όλων των εργαζομένων για την προστασία και προώθηση των συμφερόντων τους , ενάντια  στην  εγκατάλειψη  και στο έλεος της ατομικής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών.
Είναι αγώνας για δικαίωμα στην εργασία και στην απεργία. Θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα τα οποία ήδη έχουν βάναυσα καταπατηθεί.


Είναι αγώνας για τη διαφύλαξη του σιδηροδρόμου ως δημόσιου αγαθού, για τη φθηνή και ασφαλή μετακίνηση όλων των εργαζομένων και των πολιτών. Είναι  θεμέλιο σταθερής τροχιάς ανάπτυξης και προόδου.
Μέσα σε αυτή την συγκυρία  με συνεχείς και καθημερινούς αγώνες δώσαμε  την μάχη   για την επιβίωση του οργανισμού απέναντι στα σχέδια διάλυσής  του.
    Την τριετία  που πέρασε, τα εκλεγμένα μέλη του Κοινωνικού  Μετώπου 
Σταθμαρχών  στο σωματείο μας,  όπως και το καταστατικό ορίζει, εργασθήκαμε για τη διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του Κλάδου μας, και του Σιδηροδρόμου.


Ο  αγώνας μας είχε ως πρωταρχικό στόχο την επιβίωση του σιδηροδρόμου. Μαχόμενοι      για την διαφύλαξη και προαγωγή των συμφερόντων όλων των εργαζομένων δώσαμε έναν  με αγώνα  και με πολλές προσωπικές θυσίες μικρές και μεγάλες μάχες μαζί με πολλούς σιδηροδρομικούς. Με νίκες αλλά και με ήττες.
 Με όλες μας τις δυνάμεις ήμασταν  παρόντες,  μπροστά  στους αγώνες των σιδηροδρομικών για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, αλλά  και δίπλα στις   καθημερινές τους δυσκολίες.
Δηλώσαμε:
Παρών  στην κοινωνικοποίηση των θέσεων των εργαζομένων για τον σιδηρόδρομο.
Παρών  στην καθημερινή μάχη για την ανατροπή των αντιλαϊκών  νομών και πολιτικών.
Παρών στις συνεχείς παραστάσεις και παρεμβάσεις για την ανάδειξη των θέσεων μας.
Παρών  στις απειλές των ομαδικών απολύσεων και  τον ξαφνικό θάνατο του σιδηροδρόμου.
Παρών όταν αλλεπάλληλοι νόμοι και προεδρικά διατάγματα ξεθεμελίωναν τον κοινωνικό ιστό.
Δηλώσαμε παρών   όσον αφορά  στην ασφαλή κυκλοφορία  των αμαξοστοιχιών   και κατ' επέκταση την αποτροπή κάθε κινδύνου  πρόκλησης εκτεταμένων ζημιών στις εγκαταστάσεις και το τροχαίο υλικό του οργανισμού, αλλά και την τήρηση της νομιμότητας της εργατικής νομοθεσίας και του Κανονισμού Εργασίας.
Παρών και αλληλέγγυα  συμπαραστάτες σε κάθε εργαζόμενο της χώρας.
Παρών όταν κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις και φωνάξαμε ότι η  δημοκρατία δεν μπορεί να καταργηθεί με νόμο.
Παρών στην  υπερεντατικοποίηση της εργασίας των Σταθμαρχών από την διοίκηση όταν  καλούνται να εργάζονται με μειωμένες αναπαύσεις.
Παρών  για το στοιχειώδες δικαίωμα στις αναπαύσεις και τις κανονικές άδειες που προβλέπεται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και των Κανονισμών του Ο.Σ.Ε.
Παρών  επειδή    οι όροι για την ασφάλεια της κυκλοφορίας η σωστή πνευματική, ψυχολογική και σωματική κατάσταση των εμπλεκομένων Σταθμαρχών Κυκλοφορίας είναι αδιαπραγμάτευτοι.


Παρών για την  προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και την πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων στους εργασιακούς χώρους, αποτελούν το ύψιστο δικαίωμα και την απαραίτητη υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους.
Δεν αυτομολήσαμε και σταθήκαμε όρθιοι στους νόμους και επιβουλές  της κυβέρνησης  όταν εις το όνομα της εξυγίανσης, της ανάπτυξης και παντός ρυθμίσεων νομοθετούσε υπέρ    εργολαβιών ,υπέρ αναθέσεως διαχείρισης, υπέρ της συντηρήσεως παντός τροχαίου υλικού, υπέρ  ανατάξεως συστημάτων και ανακατασκευής οχημάτων, υπέρ  διαθέσεως  εισιτηρίων έλεγχων  κομίστρου, υπέρ φυλάξεων διαβάσεων και κτιρίων, υπέρ αυξήσεως ωρών και ημερών εργασίας, υπέρ  συρρικνώσεως δικτύου, υπέρ καταργήσεως σταθμών ,υπέρ καταργήσεως και  εκδιώξεως κλάδων και εργαζομένων.
Αμυνθήκαμε συλλογικά με κάθε δυνατό  και θεμιτό μέσο στην κυβερνητική επίθεση κατά της νομιμότητας του κανονισμού, κατά  της εργατικής νομοθεσίας, κατά αδειών και αναπαύσεων, κατά μεταταγμένων, κατά μισθολογίου, βαθμολογίουιεραρχίας, κατά συνεργειών συντηρήσεων επισκευών, κατά ειδικευμένου προσωπικού, κατά κανόνων καιδιατάξεων της κυκλοφορίας κατά ομάδων γραμμής ,κατά ειδικοτήτων ασφάλειας σταθμαρχών, κλειδούχων, μηχανοδηγών, τεχνιτών, ,εργατών και παντός σιδηροδρομικών.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ                        
     Μέσα σε αυτό το βίαιο  πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον με τους     σιδηροδρομικούς  να δοκιμάζονται σκληρά από την  οργανωμένη , βίαιη  και ολομέτωπη επίθεση για την αποδόμηση εργασιακών  και κοινωνικών  δικαιωμάτων και κατακτήσεων και συλλογικής δράσης μέσα από διάλογο διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για:
·        Πιστοποίηση  του Κλάδου Σταθμαρχών  σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής    ένωσης.
·             Αναμόρφωση του οργανογράμματος που αφορά την Διεύθυνση Κυκλοφορίας
·             Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών  νομών και κάλυψη απωλειών.
·             Εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού στα νέα τεχνολογικά συστήματα.
·        Αναγνώριση της  αυξημένης ευθύνης. (επίδομα θέσης ευθύνης το οποίο δικαίως λαμβάναμε ως Σταθμάρχες με την ΑΠ.ΔΣ 123/86,για τις αυξημένες αρμοδιότητες και καθήκοντα μας όπως προκύπτουν από  τον Γ.Κ.Κ, τον  Εσωτερικό   Κανονισμό του  ΟΣΕ, το  καθηκοντολόγιο και τον από  1899 κανονισμό εργασίας  του Σταθμάρχη).
( υπεύθυνος για την ασφάλεια, τις συμβάσεις, την αστυνόμευση  του σταθμού, των κανονισμών, των εγκυκλίων και εν γένει προΐσταται όλων των εν υπηρεσία του Σταθμού προσκεκολλημένων υπαλλήλων-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ  ΕΚ. ΑΡΘΡΟ 10)
·                    Διαμόρφωση συστήματος βαθμολογικής εξέλιξης στην  Διεύθυνσης Κυκλοφορίας με πρόβλεψη επιδόματος της αντίστοιχης θέσης.
·                     Διευθέτηση  εκκρεμών  και τελεσίδικων δικαστικών υποθέσεων  και αποφάσεων που χρονίζουν και ταλανίζουν τις σχέσεις ΟΣΕ και εργαζομένων πάνω στις αρχές της ισονομίας ισοτέλειας και ίσης μεταχείρισης. (γάλα, άδειες κτλ)
·                                          Επαναφορά στον ΟΣΕ μεταταχθέντων συναδέλφων.
·                    Άμεσες προσλήψεις σε προσωπικό του Κλάδου Σταθμαρχών για την ισορροπημένη εργασία των εργαζομένων και  για να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες και δραστηριότητες του.
·                    Νυχτερινή εργασία. Με εξαίρεση τις περιπτώσεις ειδικής υπηρεσιακής
ανάγκης ή ιδιαίτερων συνθηκών, το Προσωπικό πρέπει να εναλλάσσεται ως προς την παροχή νυκτερινής εργασίας. Η εναλλαγή πρέπει να  πραγματοποιείται το πολύ κάθε 5 ημέρες συνεχούς νυκτερινής εργασίας.
Για την  πέραν αυτών υπέρβαση ημερών,  να του χορηγείται  μια αντισταθμιστική ανάπαυση λαμβάνοντας υπόψη την γενική αρχή της προσαρμογής της εργασίας στον άνθρωπο.
α) Από σχετικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιβαλλοντικές οχλήσεις και σε ορισμένες επαχθείς μορφές οργάνωσης της εργασίας, καθώς και ότι μακριές περίοδοι νυκτερινής εργασίας είναι επιζήμιες για την υγεία των εργαζομένων και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους στην εργασία.
 Η κατάσταση των εργαζόμενων τη νύχτα και των εργαζόμενων σε βάρδιες απαιτεί προσαρμογή του επιπέδου προστασίας, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία, στη φύση της εργασίας τους, καθώς και την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και των μέσων προστασίας και πρόληψης.
·                    Κωδικοποίηση κανονισμών, κανονιστικών διατάξεων  και οδηγιών σε θέματα κυκλοφορίας.
·            Αποκατάσταση  και ανάταξη των τηλεδιοικήσεων  και εγκατάσταση συστημάτων κεντρικής    διαχείρισης κυκλοφορίας σε ολόκληρο το δίκτυο.
·                    Πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων τα οποία μαζί με την διαχείριση της κυκλοφορίας  αποτελούν  ένα ολοκληρωμένο σύστημα στην παραγωγική διαδικασία της εκμετάλλευσης του δικτύου.            
·                      Η προστασία της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και η πρόληψη των επαγγελματικών κινδύνων στους εργασιακούς χώρους, αποτελούν το ύψιστο δικαίωμα και την απαραίτητη υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους.


Σε αυτή την συγκυρία λόγω των έργων  εκσυγχρονισμού του δικτύου αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον οργανισμό η προστασία των εργαζομένων.


Πίστη μας είναι ότι η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας σε όλο το δίκτυο θα βοηθήσει καθοριστικά τον οργανισμό στην ανάπτυξή του.

Συνεχίζουμε και  αγωνιζόμαστε:

Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας.
Επειδή οι λαοί έχουν διακηρύξει  την πίστη τους στα θεμελιακά δικαιώματα του ανθρώπου, στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και διακήρυξαν πως είναι αποφασισμένοι να συντελέσουν στην κοινωνική πρόοδο και να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας.
Επειδή κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό το καθεστώς δουλείας, ή μερικής, η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται.
Επειδή καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας.
Επειδή όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια.
Επειδή Το κράτος υποχρεούται   να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.
Επειδή η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που την στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.
Επειδή τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας.
Επειδή η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών.
Επειδή με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με  ελεύθερες διαπραγματεύσεις.Επειδή το κράτος υποχρεούται   να μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.
Επειδή Το κράτος υποχρεούται   να λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα για τη διασφάλιση της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την ανεμπόδιστη άσκηση των συναφών μ' αυτή δικαιωμάτων εναντίον κάθε προσβολής τους, μέσα στα όρια του νόμου.
Επειδή τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους.
Επειδή   η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη κάνει αναγκαία την ύπαρξη μιας κρατικής εξουσίας. Άρα αυτή η εξουσία έχει θεσπιστεί για το καλό όλων και όχι για την ιδιωτική ωφέλεια αυτών, στους οποίους έχει ανατεθεί.
Επειδή   η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευθύνη από κάθε δημόσιο λειτουργό για τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά του.
Επειδή   κάθε πρόσωπο θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κερδίζει τη ζωή του με εργασία που αναλαμβάνει ελεύθερα.
Επειδή  κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα δίκαιης και ικανοποιητικής αμοιβής, που να εξασφαλίζει σ' αυτόν και την οικογένειά του συνθήκες ζωής άξιες στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Επειδή καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας και σε περιοδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές.
Επειδή καθένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση  πρέπει να παρέχεται δωρεάν.


Επειδή   η απασχόληση και η εργασία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών για όλους και συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην πλήρη συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή καθώς και στην προσωπική ανέλιξη.

Με αυτά θα πορευθούμε  γιατί έχουμε όραμα, όνειρα, θέληση και σε  αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε  μαζί μας.


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου