Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ


Δελτίο Τύπου

Τι κι αν είναι δεκάδες χιλιάδες σήμερα τα νέα ζευγάρια που κάτω από την ανασφάλεια, την ανεργία, την ημιαπασχόληση, την απληρωσιά, την ακρίβεια και τη φορολεηλασία δυσκολεύονται να αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια. Καθώς φαίνεται η μητρότητα δεν είναι «ελκυστική» για τους επενδυτές, αποτελεί εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί από την πρόσφατη απόφαση για κατάργηση του επιδόματος τοκετού σε όσες αποφασίζουν να γεννήσουν σε μαιευτήριο, αλλά και από την απαράδεκτη και αισχρή πρόταση της υφυπουργού της ΔΗΜΑΡ, Φ. Σκoπούλη, η οποία ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Εργαζόμενης Γυναίκας ούτε λίγο, ούτε πολύ πρότεινε οι εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα που επιλέγουν να κάνουν οικογένεια να βγαίνουν στην εφεδρεία.

Πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια κατάργησης ακόμη και των ελάχιστων εναπομεινάντων δικαιωμάτων για την προστασία της μητρότητας. Η ήδη πάγια πρακτική της «ποινικοποίησης» της μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα με σωρεία απολύσεων εγκύων που ολοένα και πυκνώνουν, έρχεται τώρα να επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα.

Καλούμε την εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια να καταδικάσουν αυτήν την προσπάθεια. Τους καλούμε να δώσουν αγώνα για την ουσιαστική προστασία της μητρότητας, για την επέκταση της άδειας μητρότητας, για αύξηση στα επιδόματα λοχείας και μητρότητας, για την επαναφορά του επιδόματος τοκετού στα 1.000 ευρώ για όλες τις γυναίκες. Να αγωνιστούν για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

                                                                              H Γραμματεία Γυναικών





Αθήνα 11 Μάρτη 2013

Σχόλιο του γραφείο τύπου: Η 8η Μάρτη και η «γύμνια» των υπηρετών του καπιταλισμού

Με αφορμή τη μέρα της γυναίκας, το μακρύ χέρι της ΕΕ, που αυτοαποκαλείται εκπρόσωπος των εργατών της Ευρώπης, η ΣΕΣ, καλεί τις γυναίκες να παρακαλέσουν τον σφαγέα των δικαιωμάτων τους να τις προστατέψει.

«Οι γυναίκες πληρώνουν διπλό τίμημα εξαιτίας της κρίσης: υποφέρουν μαζί με όλους τους εργάτες λόγω των πολιτικών λιτότητας και επιπλέον πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της κοινωνικής διάστασης της φυλετικής διάστασης της κρίσης». Αυτό είναι το κύριο σημείο της ανακοίνωσης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για την μέρα της εργαζόμενης γυναικάς.

Θέλουν να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενες γυναίκες πριν την κρίση δεν είχαν προβλήματα. Ζούσαν πλουσιοπάροχα. Δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μισθολογικές διακρίσεις, υποαπασχόληση, εκβιασμούς να μη κάνουν οικογένεια ή παιδιά «γιατί θα κόστιζαν στην επιχείρηση», δεν έπρεπε να πληρώσουν για τα σχολεία των παιδιών τους, για την φροντίδα τους όταν αυτές έπρεπε να πάνε στη δουλειά, δεν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερη ανεργία ακριβώς γιατί μπορούν να γίνουν μητέρες.

Το πρόβλημα είναι, σύμφωνα με τη ΣΕΣ, η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ΕΕ. Δηλαδή οι «ευέλικτες σχέσεις εργασίας» που καταδικάζουν τόσες γυναίκες σε μισή δουλειά και μισό μισθό, η κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών που ελάφρυναν κάπως τα βάρη της εργαζόμενης γυναίκας, η ιδιωτικοποίηση της υγείας από πού προήλθαν;

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της ταξικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπολίων, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες, τους νέους και τους μετανάστες.

Την ίδια στιγμή η ITUC (Διεθνές Συνδικαλιστικό Κογκρέσο), υπηρέτης των ΗΠΑ και του ΔΝΤ, «τιμά» τις εργαζόμενες γυναίκες με αντικομουνισμό και πλασάροντας ως «κίνημα» τις γυμνόστηθες Ουκρανές.

Δεν περιμέναμε κάτι άλλο, από δυνάμεις που θεωρούν την πορνεία επάγγελμα και υποστηρίζουν την «ελευθερία» να πουλάς το σώμα σου. Οι εργαζόμενες γυναίκες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τους υποστηρικτές αυτών των οργανώσεων και στη χώρα μας (ΓΣΕΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και στην Ελλάδα.

Γυναίκες, σπάμε τις αλυσίδες του φόβου.
Οργανωμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τη ριζική ανατροπή τους.

                                                                              Το Γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου