Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Τοποθέτηση στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕUCDW στο Κόρκ της Ιρλανδίας του Πρόεδρου της ΔΑΚΕ Ι.Τ.& Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Νικ. Κιουτσούκη


Ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. συμμετείχε στη τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. των Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW) που πραγματοποιήθηκε στο Κόρκ της Ιρλανδίας (9-10 Φεβρουαρίου), υπό την προεδρία του Έλμαρ Μπρόκ, Προέδρου της EUCDW και Ευρωβουλευτή.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. και κατατέθηκαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Η ιδιαίτερα υψηλή ανεργία των χωρών που τελούν υπό καθεστώς Μνημονίων και οι κοινωνικές της συνέπειες, η ανεργία των νέων, οι στοχευμένες δράσεις επανεκπαίδευσης εργαζομένων, καθώς και το συνολικότερο πλέγμα των πολιτικών απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής “Ε.Ε. 2020” βρέθηκαν στο επίκεντρο του προβληματισμού.

Ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στην τοποθέτησή του, δηλώνοντας οπαδός του “προλαμβάνειν” και όχι του “θεραπεύειν”, επέκρινε το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Πατρίδα μας ενώ στηλίτευσε την παραδοχή των στελεχών του Δ.Ν.Τ. περί  λάθους “πολλαπλασιαστή” σαν βασική αιτία τόσο για τη διαιώνιση της ύφεσης, όσο και για τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, διεκδικώντας την έμπρακτη στήριξη της EUCDW για τη ριζική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζοντας την πορεία της χώρας μας ως “οπισθοδρόμηση” και όχι βήματα προόδου, ενημέρωσε αφενός για τα καταστροφικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία, και αφετέρου για τις μονομερείς αποφάσεις των ελληνικών Κυβερνήσεων, που είχαν ως συνέπεια την καταστρατήγηση του κοινωνικού διαλόγου και την ουσιαστική κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και των ΣΣΕ κατά παράβαση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Ακόμη, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στο στόχο της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης χαρακτήρισε ως “μονόδρομο” την πραγματική σύγκληση σε μια Ευρώπη με ενιαίους κανόνες φορολόγησης και συντελεστές ΦΠΑ, ενιαία αγορά και ενεργειακό κόστος κ.λπ..

Παράλληλα, πρότεινε το σχεδιασμό μιας Κοινής Βιομηχανικής Πολιτικής εντός της Ένωσης, κατά το πρότυπο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να σταματήσει ο εξαντλητικός εσωτερικός ανταγωνισμός των οικονομιών των Ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και να περιοριστούν τα φαινόμενα του “κοινωνικού ντάμπινγκ” και της εσωτερικής μετανάστευσης ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας ισόρροπης και περιφερειακά συνεκτικής ανάπτυξης, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάσχεση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας μέσω ενός μοντέλου καταμερισμού της παραγωγικής δραστηριότητας και αναδιανομής του συνολικού παραγόμενου πλούτου.

Επιπρόσθετα, τόνισε την ανάγκη για άμεση παρέμβαση των Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων και την άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για την αλλαγή της πολιτικής της ακραίας λιτότητας, την επαναφορά και ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανακούφιση και στήριξη των εισοδηματικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι εάν δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια ισόρροπη ανάπτυξη μέσα από την πραγματική σύγκληση και την ολοκλήρωση της Ε.Ε. σε μια πρωτίστως Πολιτική και Κοινωνική Ένωση, τότε οι φτωχές χώρες είναι καταδικασμένες στην αποεπένδυση, την αποβιομηχάνιση, την κατάρρευση του κοινωνικού τους ιστού και εν τέλει στην χρεοκοπία, με το “όραμα” για μια ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη να χάνεται και τον εφιάλτη της διάλυσής της να μετατρέπεται σε βεβαιότητα.

Κατά αυτόν τον τρόπο απαίτησε να επανέλθουν στο προσκήνιο οι πολιτικές με περιεχόμενο και δράση των πολιτικών ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των αγορών και οι άγονες υποδείξεις των τεχνοκρατών, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι “… οι αγορές χρειάζονται ρύθμιση και όχι οι πολίτες μεταρρύθμιση”.

Σε όλα τα παραπάνω, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της EUCDW εξέφρασαν την συμπαράστασή τους δεσμευόμενοι να μεταφέρουν στην επικείμενη σύνοδο του Ε.Λ.Κ.(Ε.Ρ.Ρ.) τα επιχειρήματα της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και την προσέγγισή της για την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα των Μνημονίων.

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. συνεχίζει σθεναρά και θα συνεχίσει δυναμικά τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της σε κάθε επίπεδο, χωρίς να ωραιοποιεί γεγονότα και καταστάσεις, προκειμένου να αναδείξει την ανθρωπιστική  κρίση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και να διεκδικήσει την άμεση διόρθωση της πολιτικής του “λάθους” ενισχύοντας ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας για κατάργηση όλων των αξιώσεων της Τρόικας που οδηγούν την κοινωνία στη χρεοκοπία και την πραγματική οικονομία στην οριστική πτώχευση.



ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου