Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στις ράγες του Υπουργικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ - HP - Cosco Εκτακτη συνάντηση με τους τρεις εμπλεκόμενους - Πιέσεις για αλλαγή της σύμβασης

Δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής


Τις εκκρεμότητες του ομίλου ΟΣΕ και κυρίως το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ικονίου με το Θριάσιο, αναμένεται να θέσει επί τάπητος, σε σύσκεψη που θα έχει σήμερα με τις διοικήσεις του Οργανισμού, λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης.

Στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών θα μετάσχουν οι πρόεδροι ΟΣΕ Π. Θεοφανόπουλος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θ. Ζηλιασκόπουλος και οι νέοι ΕΡΓΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλος, ΓΑΙΑΟΣΕ Θ. Σχίζας και Rosco Στ. Αγιάσογλου.
Ο Φεβρουάριος είναι κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια, σχετικά με την αξιοποίησή τους και τις επενδύσεις, καθώς n κυβέρνηση, τόσο τα αρμόδια υπουργεία όσο και ο Α. Σαμαράς προσωπικά, έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αξιοποίησής τους. Τυχόν αστοχίες ή καθυστερήσεις στη φάση αυτή δεν συγχωρούνται, αφού πολλοί είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές που περιμένουν να διεκδικήσουν μερίδιο από τις συνδυασμένες μεταφορές πλοίο-σιδηρόδρομος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το λιμάνι του Πειραιά, αφού στα τέλη του μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί n συμφωνία Cosco - ΗΡ - TΡAINΟΣΕ. Η συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία η κυβέρνηση χαιρέτισε με ιδιαίτερη θέρμη, θεωρώντας πως θα μπορούσε να αποτελέσει τον προπομπό και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις, αφορά τη μεταφορά μέσω του λιμανιού του Πειραιά και προώθηση μέσω των γραμμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του υπολογιστικού εξοπλισμού που κατασκευάζει στην Ασία n HP στην αγορά της Ευρώπης.
Εντονη ανησυχία στους αρμόδιους φορείς και στην κυβέρνηση φαίνεται να προκαλεί αφενός n καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Πειραιά-Θριασίου, αφετέρου οι διαρροές από την HP για αλλαγή των όρων της συμφωνίας, ακόμα και για ακύρωση. Αλλωστε ο ανταγωνισμός είναι έντονος, τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία υπάρχει έτοιμο σιδηροδρομικό δίκτυο σε φθηνότερες τιμές.
Παράλληλα, οι επενδυτικές πιέσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ίσως και να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο απαξίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να διευκολυνθεί n ενδεχόμενη πώλησή της. Αλλωστε, σε αναμονή είναι Γερμανοί επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για είσοδο στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Να σημειωθεί πως τυχόν ολοκλήρωση της συμφωνίας Cosco-HP με τον ΟΣΕ θα πλήξει, σύμφωνα με στοιχεία, την εμπορικότητα των λιμανιών της Β. Γερμανίας, καθώς θα μειωθεί n εμπορική κίνηση που υπάρχει μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν πως τυχόν αδυναμία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ολοκληρώσει το έργο θα σημάνει τη μεγάλη πτώση της αξίας της στον επικείμενο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης.
Η ακρίβεια από την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά την τήρηση των όρων της συμφωνίας με την Cosco και την HP είναι τουλάχιστον απαραίτητη, καθώς η επιτυχία της μπορεί να λειτουργήσει σαν «κράχτης» και για άλλες συμφωνίες. Ηδη πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Lenovo, η Huawei ή η Hyundai η Sharp, η Sony η LG, η Dell κι η Samsung, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη συμφωνία αυτή και περιμένουν να δουν πώς θα λειτουργήσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν και οι ίδιες τη χώρα μας ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων μέσω σιδηροδρόμου σε όλη την Ευρώπη.
Τα στοιχεία, εξάλλου, συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας επιλογής. Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει, το κόστος μετακίνησης ενός προϊόντος μέσω της χώρας μας προς την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη θα είναι το μισό σε σχέση με τους εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους. Προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι η σύνδεση του λιμανιού με το σιδηρόδρομο και η ύπαρξη αξιόπιστου τροχαίου υλικού που θα πραγματοποιεί τις μεταφορές των εμπορευμάτων στον τελικό τους προορισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου