Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Σπίρτζης: Θα δοθεί προτεραιτότητα στην αξιοποίηση του σιδηροδρόμου

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει βασικά έργα


Η ολοκλήρωση βασικών σιδηροδρομικών έργων, η κατασκευή των οποίων σε συγκεκριμένα τμήματα εκκρεμεί επί πολλά χρόνια, αποτέλεσε μεταξύ άλλων, δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, μιλώντας στο Διεθνές Συμπόσιο με θέμα «Σιδηρόδρομος και Ανάπτυξη Πόλεων», που πραγματοποιείται 16 και 17 Απριλίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, η αξιοποίηση του σιδηροδρόμου για την παραγωγική, κοινωνική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα έργα και θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου ο ελληνικος σιδηρόδρομος να εκσυγχρονιστεί στα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάνοντας λόγο για αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Ενδεικτικά στις προωθούμενες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών ένταξης του ελληνικού σιδηροδρόμου στα σύγχρονα διευρωπαϊκά δίκτυα.
  • Σύγχρονες συνδέσεις του βασικού δικτύου με λιμάνια, βιομηχανικές ζώνες, διασυνοριακούς κόμβους και δυναμικούς εμπορευματικούς σταθμούς.
  • Προώθηση και ολοκλήρωση του προαστιακού δικτύου των μεγάλων μητροπολιτικών κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις ευρύτερες περιοχές όμορων νομών.
  • Την αξιοποίηση και ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, που εδώ και πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα την μνημονιακή περίοδο της τελευταίας πενταετίας, έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και σκοπίμως απαξιωθεί - μαζί με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ - εις βάρος της οικονομικής αξίας και λειτουργικής αποτελεσματικότητας των ελληνικών σιδηροδρόμων, της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών.
Δημοσίευση από το "ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου